NIEUWBOUW KINDCENTRUM EMMELHAGE
opdrachtgever | Stichting voor Primair onderwijs Aves |
realisatie | architectenselectie |
programma | nieuwbouw basisschool met kinderopvang |
oppervlak | 1890 m2 BVO |
Met trots laten wij ons antwoord zien op de vraag vanuit de architectenselectie Kindcentrum Emmelhage te Emmeloord; bouwen aan een waarde(n)volle toekomst.
Wij hebben de gebruikers mee op reis genomen in onze visie voor de nieuwe huisvesting. Deze reis begon bij ons met het ontvangen van de stukken, maar de commissie is al een tijdje samen op pad. Want de realisatie van een nieuw kindcentrum vergt veel voorbereiding, denkwerk en energie. De energie van het geschreven woord hebben wij omgezet naar een ontwerp welke zich naadloos voegt in de nieuwe wijk en een sterk streekeigen karakter heeft.
De stedenbouwkundige kaders welke de gemeente heeft vastgesteld zijn voor ons het vertrekpunt geweest voor de ruimtelijke inpassing. De kernwoorden voor de locatie zijn ontmoeten, groene kamers, polder DNA, vergezichten, verbinding in en door de openbare ruimte, groen en opvangen van het (regen) water. Na de analyse van het aangereikte model hebben we een interpretatie gemaakt van de invulling met de gymzaal, kinderopvang en de basisschool. Belangrijk voor een Kindcentrum wat zich richt op de wijk is het vormen van een warme entree, een logisch gebaar op de plek en in de routing.
Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat de gymzaal op een plek stond waar de entree vanuit de bestaande wijk helemaal werd afgesloten. Om juist de gevraagde openheid te creëren hebben wij de gymzaal richting het landschap geschoven en de entree begeleidt door glazen gevels en forse overstekken. Juist de stimulering van de ‘groene’ verkeersstromen hebben wij hoog in het vaandel. Lopend of fietsend naar school is veel gezonder dan met de auto.
Door in het gehele kindcentrum doorzichten te maken naar het landschap en de openbare ruimte, borduren wij voort op de orthogonale verkavelingsstructuur van de wijk. Er is vanuit de wijk altijd zicht op de entree en alle participanten van het kindcentrum. De uitstraling van het kindcentrum sluit naadloos aan bij het polder DNA.
De kenmerkende structuur van de schokbetonschuren zetten wij in om een natuurinclusieve gevel te realiseren. Het raster is niet alleen een fauna voorziening maar verzorgt ook de zonwering.
Het gehele plan is integraal ontworpen. In de groene kamer met de groene omheiningen voor egels en biodiversiteit, tot open verharding welke zorgt voor verkoeling en waterbuffer, tot optimaal gepositioneerde PV- panelen tot een groen dak. Geen natuurinclusief gebouw, maar het maken van gebouwinclusieve natuur is het doel.
Het kindcentrum is georganiseerd vanuit het groene gezamenlijk hart. Het hart van het kindcentrum is niet alleen overdag te gebruiken, maar door slim gepositioneerde toegangsdeuren en centrale voorzieningen ook heel goed buiten schooltijden het ontmoetingscentrum van de wijk.
Het gebouw heeft het in zich om uit te groeien tot een waarde(n)volle plek waar iedereen zich thuis voelt.
- Met trots laten wij ons antwoord zien op de vraag vanuit de architectenselectie Kindcentrum Emmelhage te Emmeloord; Bouwen aan een waarde(n)volle toekomst. Wij hebben de toehoorders mee op reis genomen in onze visie voor de nieuwe huisvesting. Deze reis begon bij ons met het ontvangen van de stukken, maar de commissie is al een tijdje samen op pad. Want de realisatie van een nieuw kindcentrum vergt veel voorbereiding, denkwerk en energie.
- Dit woonhuis is een prachtig voorbeeld van architectuur die naadloos aansluit op de natuur. De open indeling, met grote ramen, het creëert een overvloed aan natuurlijk licht...
- Stedenbouwkundige randvoorwaarde is dat nieuwe gebouwen enige kapvorm bezitten. Met de introductie van de kapvormen in het ontwerp, benadrukken we de belangrijk functies . En creëren we een 'thuis- gevoel' wat de winkelketen wil uitstralen naar hun klanten, met altijd met een nuchtere insteek.
- Het nieuw te bouwen kindcentrum wordt gebouwd op de locatie van de inmiddels gesloopte basisschool De Planeet aan de straat Horizon. Op de locatie staan een aantal grote bestaande bomen welke grotendeels behouden blijven. Belangrijk argument is dat het behoud van deze bomen zorgen voor natuurlijke zonwering voor het nieuwe schoolgebouw.
- De nieuw te bouwen school vormt de kroon op de campus van de ROC Friese Poort te Drachten. Gebouw D is de laatste nog te realiseren school van de campus Drachten, en heeft in lijn met de duurzame ambitie van de ROC Friese Poort de tot dusver hoogste duurzame waarde. Het beantwoord daarmee de ambitie van de school voor het aanbieden van CO2 neutraal onderwijs.
- Er is besloten de architectuur van de nieuwe vleugel familiair te laten zijn aan de bestaande school, met minimale verschillen in het exterieur en geïnspireerd op de beeldtaal en materialisatie van de bestaande school. De nieuwe, langwerpige vleugel is gelijk in zijn gevelgeleding, beeldtaal en gevelopeningen openingen. De materialisering van de gevel is verwant aan de bestaande school maar in de kleur van de nieuwe gevel is een contrast gezocht. De gevels van de uitbreiding worden opgetrokken uit de meest bruine steen uit de bestaande baksteenmix, waar mee de uitbreiding een ingetogen achtergrond vormt voor de bestaande school. De kenmerkende plasticiteit in de bestaande gevels worden doorgezet in de architectuur van de nieuwe onderwijsvleugel. Verschillende richtingen en texturen in het metselwerk zijn daarvan een voorbeeld, als ook de grote glazen gevels en overkragende gebouwdelen om de entree tot de school te markeren.
- In de ietwat samengeknepen, holle vorm van de gevel kan ook het uitgestrekte lichaam van een euforisch juichende winnaar worden gezien. Deze belijning is in de modulaire gevelplaten aangebracht.
- Vergezichten op het weiland kenmerken het karakter van dit nieuwe woonhuis, opgetrokken in metselwerk. De plint vouwt zich enerzijds rondom de besloten functies en opent zich anderzijds naar het Friese landschap. Invulling van deze plint is afwisselend open en gesloten om onderscheid te maken tussen uitzicht en privacy. De bijna volledig open gevel verbindt de woonruimten met buiten en waarborgt de beleving van het open landschap.
- De woning in Joure is gebouwd in 1966, met de voor die tijd sprekende gele baksteen, witte houten kozijnen, bruine betonnen dakpannen en gemetselde schoorsteen. Door de tand des tijds is zij toe aan een renovatie en vanwege de eisen van de moderne tijd is een restyling en uitbreiding op z’n plaats.