NIEUWBOUW KINDCENTRUM EMMELHAGE

opdrachtgever Stichting voor Primair onderwijs Aves
realisatie architectenselectie
programma nieuwbouw basisschool met kinderopvang
oppervlak 1890 m2 BVO

Met trots laten wij ons antwoord zien op de vraag vanuit de architectenselectie Kindcentrum Emmelhage te Emmeloord; bouwen aan een waarde(n)volle toekomst.

Wij hebben de gebruikers mee op reis genomen in onze visie voor de nieuwe huisvesting. Deze reis begon bij ons met het ontvangen van de stukken, maar de commissie is al een tijdje samen op pad. Want de realisatie van een nieuw kindcentrum vergt veel voorbereiding, denkwerk en energie. De energie van het geschreven woord hebben wij omgezet naar een ontwerp welke zich naadloos voegt in de nieuwe wijk en een sterk streekeigen karakter heeft.

De stedenbouwkundige kaders welke de gemeente heeft vastgesteld zijn voor ons het vertrekpunt geweest voor de ruimtelijke inpassing. De kernwoorden voor de locatie zijn ontmoeten, groene kamers, polder DNA, vergezichten, verbinding in en door de openbare ruimte, groen en opvangen van het (regen) water. Na de analyse van het aangereikte model hebben we een interpretatie gemaakt van de invulling met de gymzaal, kinderopvang en de basisschool. Belangrijk voor een Kindcentrum wat zich richt op de wijk is het vormen van een warme entree, een logisch gebaar op de plek en in de routing.

Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat de gymzaal op een plek stond waar de entree vanuit de bestaande wijk helemaal werd afgesloten. Om juist de gevraagde openheid te creëren hebben wij de gymzaal richting het landschap geschoven en de entree begeleidt door glazen gevels en forse overstekken. Juist de stimulering van de ‘groene’ verkeersstromen hebben wij hoog in het vaandel. Lopend of fietsend naar school is veel gezonder dan met de auto.

Door in het gehele kindcentrum doorzichten te maken naar het landschap en de openbare ruimte, borduren wij voort op de orthogonale verkavelingsstructuur van de wijk. Er is vanuit de wijk altijd zicht op de entree en alle participanten van het kindcentrum. De uitstraling van het kindcentrum sluit naadloos aan bij het polder DNA.

De kenmerkende structuur van de schokbetonschuren zetten wij in om een natuurinclusieve gevel te realiseren. Het raster is niet alleen een fauna voorziening maar verzorgt ook de zonwering.

Het gehele plan is integraal ontworpen. In de groene kamer met de groene omheiningen voor egels en biodiversiteit, tot open verharding welke zorgt voor verkoeling en waterbuffer, tot optimaal gepositioneerde PV- panelen tot een groen dak. Geen natuurinclusief gebouw, maar het maken van gebouwinclusieve natuur is het doel.

Het kindcentrum is georganiseerd vanuit het groene gezamenlijk hart. Het hart van het kindcentrum is niet alleen overdag te gebruiken, maar door slim gepositioneerde toegangsdeuren en centrale voorzieningen ook heel goed buiten schooltijden het ontmoetingscentrum van de wijk.

Het gebouw heeft het in zich om uit te groeien tot een waarde(n)volle plek waar iedereen zich thuis voelt.